Najavljene prezentacije projekta zavičajne nastave za osnovne i srednje škole

Zavičajna nastava

Ovog petka u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažine održava se drugi po redu Festival zavičajnosti, za učenike srednjih škola iz Istarske županije, zatim su 11. svibnja Osnovna škola Mate Balote i Talijanska osnovna škola Edmondo de Amicis iz Buja domaćini susreta "Škole u srcu zavičaja" kao projekta zavičajne nastave za učenike osnovnih škola, a 25. svibnja u Medulinu će se održati prezentacija zavičajne nastave za polaznike ustanova predškolskog uzrasta pod nazivom "Istra u očima djece".

Uključilo se 19 od 23 srednje škole

Najavili su to na konferenciji za novinare u pazinskom sjedištu Skupštine Istarske županije Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Odjela za kulturu, Noel Šuran, koordinator projekta Institucionalizacije zavičajne nastave u Istarskoj županiji, Rosana Jović ravnateljica Osnovne škole Mate Balote Buje, Katia Šterle Pincin ravnateljica Talijanske osnovna škola Edmondo de Amicis iz Buja i Dijana Muškardin iz srednje škole Mate Blažine iz Labina.

U "Festival zavičajnosti" uključilo se 19 srednjih škola, od 23 koliko ih djeluje u županiji, a u projektu "Škole u srcu zavičaja" predstavit će 38, od 48 osnovnih škola u Istri, rekao je Torbica, napomenuvši kako su u županiji izuzeto zadovoljni ovako velikim odazivom škola.

- Najviše nas veseli što škole u svojoj lokalnoj zajednici predstavljaju ono što rade, rekao je Torbica, izdvojivši kao primjer projekt učenika Srednje Škole Antuna Štifanića iz Poreča koji su, nakon istraživanja provedenog među lokalnim ribarima sastavili kuharski priručnik s lokalnim jelima. "Festival zavičajnosti" lijep je događaj na kojem se učenici istarskih srednjih škola druže i upoznaju, ali i zato što zajednici pokazuje što se sve u njoj događalo, a nije vrijedno zaborava.

Posebno istraživanje urbane kulture

- Zbog toga Istarska županija projekt zavičajne nastave smatra prioritetom jer se kroz njega razvijaju naše vrijednosti kao što su tolerancija, višejezičnost i multikulturalnost. Uvjereni smo da u ovom globaliziranom svijetu, u kojem imamo mnogo općih vrijednosti, neke moramo čuvati kao naše, poručio je Torbice, sa željom da se u ove projekte uključe sve istarske škole.

Noel Šuran zahvalio je svima koji sudjeluju u projektu, u kojem se istražuje mikro zavičaj, a to je izuzetno važno. Važno je da se dolazi do novih saznanja i da se ne vjeruje uvriježenim stereotipima već afirmiraju posebnosti lokalnih zajednica. Na taj način učenici bolje upoznaju svoj uži zavičaj i kulturu svoje lokalne zajednice. Šuran je posebno istaknuo istraživanje urbane kulture, dakle istarske gradiće, koji su bili važni u istarskoj povijesti, ali su kasnije, kada su izgubili na značaju, pali u zaborav. Posebno je važno istraživanje jezika, lokalnih govora i dijalekta, hrvatskog, talijanskog i rumunjskog jezika. Isto se događa i s glazbom, jer nisu samo roženice i kanta na tanko i debelo karakteristika Istre. Stoga su važni predstojeći školski susreti i festivali na kojima će učenici prezentirati što su sve radili tijekom ove školske godine i do kakvi su spoznaja došli istražujući svoj zavičaj.

Škole u srcu zavičaja

Rosana Jović i Katia Šterle Pincin predstavile su program "Škole u srcu zavičaja" koji će se odražavati u sportskoj dvorani Talijanske osnovne škole i kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Bujama, a Dijana Muškardin predstavila je "Festival zavičajnosti" koji će istarske srednjoškolce ugostiti u sportskoj dvorani labinske Srednje škole Mate Blažine. Nakon prezentacija sudionici će imati prigode razgledati i upoznati pojedine znamenitosti gradova domaćina, što je također važan dio ovog projekta. (Preuzeto: M. RIMANIĆ, Treba očuvati sve naše lokalne vrijednosti, Glas Istre, 23.4.2018.)
Povratak na novosti