Predškolski odgoj

Novosti i događanja vezani uz realizaciju projekta Zavičajne nastave u Istri

PREDŠKOLSKI ODGOJ
Najava Festivala zavičajnosti 2023. godine za predškolske ustanove
Objavljeno: 04.05.2023.

U pedagoškoj godini 2022./2023. u projektu Implementacije zavičajnosti Istarske županije - Regione Istriana čiji je dio i Festival zavičajnosti za dječje vrtiće „Istra u očima djece – djeca čuvari nematerijalne kulture“ sudjeluju 22 vrtićke skupine. 

Neki od naziva projekta koji će biti predstavljeni na festivalu zavičajnosti su:
-    Boškarini
-    Kultura življenja u istarskom zavičaju
-    Uba su govorili Pomerci
-    Kako su kuhale naše none
-    Mala sprta baštine
-    Kako su naši nonići jeli i živili 
-    L'istrianegli occhi dei bambini- i bambini custodi della cultura immateriale
-    La tradizione dal cuore delle emozioni 6...

Tijekom godine nastavljena je edukacija kroz 3. modula za odgojitelje vrtićkih skupina pod nazivima:
1.    Istraživačko učenje i dokumentiranje u umreženoj zajednici te Foto i video dokumentiranje u projektu
2.    Prezentiranje dokumentirane situacije iz odgojne skupine te pregled montiranih filmova
3.    Refleksija video dokumentiranih situacija rada na zavičajnom  projektu (45 odgajatelja uključenih u edukaciju kroz radionice i rasprave u manjim skupinama  radilo je na refleksiji  koristeći metodologiju  usmjerenu na bolje viđenje i razumijevanje djece

Festival zavičajnosti tijekom kojeg će djeca zajedno sa svojim odgojiteljima prezentirati projekte održati će se 6. i 7. lipnja 2023. u Žminju.

Prvi dan Festivala zavičajnosti, 6. lipnja, djeca istarskih vrtića koji sudjeluju u projektu Zavičajnosti moći sudjelovati na jednoj od čak  17 radionica koje su pripremili domaćini Dječji vrtić „Rapčići“ te Općina Žminj s ciljem upoznavanja povijesti, kulture, tradicije i obilježja mjesta. Njihov rad i aktivnosti tijekom jutra, moći će pratiti svi  sudionici stručnog skupa.

Neke od radionica su: pločkanje i boćanje, pinci po starinski i drugi autohtoni kolači, od kravice do mljekare, žminjski pijat, stari zanati, prikaz nekadašnje izrade lutaae i igračaka s kojima su se djeca igrala, posjet voćnjaku u potrazi za starim gotovo zaboravljenim vrstama voća, radionica izrade zviždaljke od jasena – švikutića, oblikovanje glinom i kamenom…

Drugi dan Festivala zavičajnosti, 7.lipnja, održati će se stručni skup i prezentacija zavičajnih projekata 22 predškolske ustanove.

Na panel diskusiji svi sudionici moći će raspravljati o održanom Festivalu zavičajnosti kao i o cjelokupnom projektu te će kroz evaluacijske anketne listiće dati prijedloge za daljnji rad na projektu Implementacije zavičajnosti u kurikulum vrtića u narednoj pedagoškoj godini.

Kontaktirajte nas

Imate dodatnih pitanja ili Vam je potrebna pomoć? Želite surađivati sa nama?