Predškolski odgoj

Novosti i događanja vezani uz realizaciju projekta Zavičajne nastave u Istri

PREDŠKOLSKI ODGOJ
Najava "Festivala zavičajnosti" za predškolske ustanove
Objavljeno: 10.05.2024.
U sklopu projekta Implementacije zavičajnosti u kurikulum vrtića  ISTRA U OČIMA DJECE/ L' ISTRIA NEGLI OCCHI DEI BAMBINI – TRADICIJA IZ NAŠIH RUKU/ LA TRADIZIONE DALLE NOSTRE MANI

27. i  28. svibnja 2024. održati će se u Marčani završna prezentacija projekata "Festival zavičajnosti" prema slijedećoj programu:
PROGRAM ZAVRŠNE PREZENTACIJE PROJEKTA – FESTIVALA ZAVIČAJNOSTI

I. DIO 27.svibnja 2024. - Uključivanje djece 
U prvi dio programa uključiti će se djecu predškolskih ustanova koja su uključena u projekt zavičajnosti. Biti će uključeno 500 djece iz 25 vrtića Istarske Županije. 

Tijekom jutra, od 9.00 do 13.00 sati na različitim lokalitetima na području Marčane i okolice organizirat će se aktivnosti za djecu predškolske dobi s ciljem upoznavanja povijesti, kulture, tradicije i obilježja mjesta. Organizator Dječji vrtić „Vrtuljak“ Marčana i općina Marčana  zajedno sa lokalnim udrugama i obrtnicima spremili su 25 radionica za djecu sudionike Festivala zavičajnosti.

II. DIO 28.svibnja 2024. - PREZENTACIJA PROJEKATA 
Drugi dio programa – odvijati će se u Dječjem vrtiću „Vrtuljak” Marčana  – OD 17.00 DO 20.00 SATI – ustanove uključene u projekt u 2023.-2024. god. prezentirati će projekt koji su realizirale.

Svaki vrtić prikazat će jednu prezentaciju, odnosno video film, prema vlastitom izboru, jedan projekt neke skupine ili zajednički prikaz projekta  svih odgojnih skupina uključenih u projekt u predškolskoj ustanovi. U projekt je tijekom godine bilo uključeno 25 predškolskih ustanova, 42 odgojne skupine i  77 odgajatelja.

Na prezentaciji projekta, odnosno seminaru  moći će prisustvovati i drugi odgajatelji Istarske Županije koji nisu bili uključeni u projekt.

Putem zajedničkog panela tijekom seminara odnosno refleksije koju će moderirati  profesorica Lidija Vujčić, voditeljica edukacije,  seminaristi će imati priliku evaluirati Festival i cjelokupni projekt te davati prijedloge za održavanje projekta Implementacijje zavičajnost u kurikulum vrtića u narednoj pedagoškoj godini.

Na plenarnom djelu Festivala zavičajnosti u Marčani Ida Skoko, suradnica za multimediju  prikazati će film sa radionica sa djecom kojeg će tijekom prvog dana održavanja snimati i montirati.

Tijekom pedagoške godine 2023./2024. održano je stručno usavršavanje za odgajatelje uključene u projekt kroz 3 modula prema zacrtanim  temama: Istraživačko učenje i  dokumentiranje u  umreženoj zajednici , rad na zavičajnom projektu,  te refleksija u umreženoj zajednici. 
Edukaciju je vodila  prof.dr.sc. Lidija Vujičić, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Centar za istraživanje djetinjstva
Tijekom trajanja projekta prema uputama  prof. Vujčić došlo je do povezivanja odgajatelja uključenih u projekt u zajednice učenja u 5 skupina koje su dodatno radile na refleksiji video i foto dokumentacije projekata iz vlastitih skupina o čemu su prezentirali na 3. modulu edukacije.

Foto i video dokumentiranju u projektu kroz sva tri modula i 4 radionice montaže video filmova vodila je suradnica za multimediju Ida Skoko, mag.arta. 
 

Kontaktirajte nas

Imate dodatnih pitanja ili Vam je potrebna pomoć? Želite surađivati sa nama?