Uvodna riječ

Nekoliko informacija i uvodnih riječi o projektu Zavičajne nastave

U vremenima brzog tehnološkog napretka i stalnih mijena, očuvati svoje posebnosti postalo je važnije nego ikada prije. Upravo s tim ciljem je Istarska županija pokrenula projekt zavičajne nastave kako bi našu djecu i mlade učili o Istri, našoj tradiciji i svemu onome što je dio našeg regionalnog identiteta. 

Implementacija projekta institucionalizacije zavičajne nastave je započela 2014. na 2015. godinu u predškolskim ustanovama, nastavljana je sljedeće godine u osnovnim školama te u 2016./2017. uvedena je i u srednje škole. Broj ustanova i sudionika se povećavao iz godine u godinu, tako da su danas obuhvaćene sve ustanove na području Istarske županije koje se bave odgojem i obrazovanjem mladih.

Riječ je o jednom od županijskih projekata koji je najbrže prigrljen od strane djece i mladih što mi je posebno drago. Kroz projekt zavičajne nastave želi se razviti osjećaj pripadnosti djece i mladih zajednici kroz promatranje, učenje i otkrivanje Istre u svim njezinim specifičnostima.

Posebna se pažnja posvećuje govorima, tj. dijalektima te lokalnoj i regionalnoj povijesti, običajima i tradiciji, kojima zbog globalizacije prijeti odumiranje. Rad na zavičajnim temama je potreba kojom se i u odgojnom i obrazovnom smislu može raditi s učenicima s ciljem uočavanja i prihvaćanja zavičaja kroz njegovu tisućljetnu interkulturalnost i multikulturalnost. 

Voljeti zavičaj uči se od malih nogu. To je važno iz više razloga, jer što više volimo svoje znat ćemo voljeti i poštovati tuđe, a samim time stvarati pozitivan odnos prema svakome. Uz obrazovni, to ima i odgojni karakter u stvaranju kompletne osobnosti, jer se na taj način opća kultura pojedinca podiže na višu razinu.
Voljeti svoj kraj, svoj grad, svoje mjesto, svoje selo krasan je osjećaj!

Vaš župan,
Boris Miletić

Kontaktirajte nas

Imate dodatnih pitanja ili Vam je potrebna pomoć? Želite surađivati sa nama?