O projektu

Nekoliko informacija o projektu Zavičajne nastave

Ideja o zavičajnoj nastavi krenula je iz šarolikog multikulturalnog istarskog identiteta, od bogatstva sadržanog u maloj-velikoj Istri koja čuva, njeguje tradiciju, običaje, narječja, floru, faunu i svekoliku povjesnu baštinu.

Želja da baš Istarska županija kao ozbiljna institucija ujedini sve aktivnosti, manifestacije koje se godinama odvijaju na istarskom području pretočena je u stvarnost te je pripremljen program koji ima za glavni cilj življenje Istre kroz sve osjećaje a poglavito gledanje Istre kroz ono što ona jest i sve što predstavlja a kako bi se sačuvale njezine vrednote i u budućim generacijama.

Projekt Zavičajne nastave odvija se u nekoliko faza: započinje s Predškolskim odgojem i naobrazbom: aktivnostima za i u Dječjim vrtićima Istre koji provode program na hrvatskom i talijanskom jeziku, nastavlja se obuhvatom Osnovnih škola te naposlijetku Srednjih škola u Istarskoj županiji. Važno je istaknuti suradnju s okolinom, sa institucijama, udrugama, gradovima, općinama koje su uvijek potpora odgojno obrazovnim ustanovama.

Obitelj, kao stup društva ima iznimnu važnost u izražavanju, njegovanju i promicanju zavičajnosti koja se njeguje od rođenja djeteta. Vrijednosti koje obitelj daruje djetetu kao što je zajedništvo, razumijevanje, prihvaćanje su one vrijednosti koje se kasnije, ulaskom u širu zajednicu ( dječji vrtić-osnovna-srednja škola ) razvijaju obuhvaćajući ne samo dijete i obitelj već i društvo.

Istra kao multikulturalna, dvojezična, višestruko bogata i razvijena regija želi sudjelovati u radu ustanova koje se bave odgojem i obrazovanjem, upravo promičući projekte kakva je Zavičajna nastava. Voljeti svoj zavičaj, znači voljeti ljude, prirodu, povijest i budućnost ne samo svoj rodnog mjesta, sela, grada, već i šire.

Šetnja Istrom otvara nam oči, uši i sva osjetila. Njome se isprepliću mirisi, okusi.  Pjesma odzvanja šetnjom starim malim gradićima. Mitovi i legende prate nas, tu su negdje blizu, tako nedodirljivi a tako bliski. Veli Jože promatra nas s visoka i „prijeti“ :“Čuvajte našu Istru“.

Projekt želi ne samo sačuvati Istru Veloga Jože. Projektom se žele sakupiti svi oni radovi, pjesme, aktivnosti, saznanja, istraživanja koje vrtići i škole provode marljivo, tiho, samozatajno tijekom godina. Želi ih se smjestiti na jedno, ovo mjesto kako bi vidjeli koliko zapravo radimo na očuvanju našeg identiteta, našeg postojanja u našim vrtićima, školama i društvu. Vjerovatno će nas sve zajedno preplaviti osjećaj divljenja i ponosa kada listajući ove stranice budemo shvatili koliko truda, rada i predanosti svakodnevno dajemo. Da, dajemo ali i primamo u vidu rezultata visoke svijesti djece, mladih i građana Istre u svjesnom uživanju u Istri.

Kontaktirajte nas

Imate dodatnih pitanja ili Vam je potrebna pomoć? Želite surađivati sa nama?