Održan 3. Festival zavičajnosti: Da bi poštovali tradiciju drugih, moramo poznavati vlastitu

Zavičajna nastava

Svoje su projekte predstavile 22 škole, odnosno sve srednje škole u Istarskoj županiji, a što se tiče znanstvenih područja i područja interesa, pokriveno je sve, od povijesti do matematike i gastronomije

Treći Festival zavičajnosti srednjih škola Istarske županije održan je jučer u Gimnaziji Pula gdje su svoje projekte predstavile 22 škole, a to su sve srednje škole u ovoj županiji.

Prezentacija projekata

- Da bi poštovali tradiciju drugih, moramo poznavati vlastitu, rekla je otvarajući manifestaciju zamjenica istarskog župana Sandra Čakić Kuhar. Program je službeno otvoren u sportskoj dvorani gdje su učenike i profesore pozdravili još i ravnatelj Gimnazije Filip Zoričić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, predsjednica Radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u srednjim školama Dijana Muškardin i koordinator projekta Implementacija zavičajne nastave u srednjim školama Noel Šuran. Nastupili su zbor Gymnasium koji vodi profesorica Elda Duras, zatim školski bend i članice plesnog kluba Gimnastars pulske Gimnazije, a program je vodio Eric Skoko.

Dok se u prvom dijelu u sportskoj dvorani moglo razgledati, čuti, pa čak i kušati ono što su učenici i njihovi mentori pripremili, u svečanoj dvorani "Ante Kusić" održana je prezentacija spomenutih projekata. Bilo je ovdje zbilja svega, pa što se tiče znanstvenih područja i područja interesa, pokriveno je sve, od povijesti do matematike i gastronomije. Moglo se tako doznati nešto o povijesti istarskih željeznica, dok se našla i jedna velika rekonstruirana trasa nekadašnje željezničke rute Rovinj-Kanfanar. Učenici su se bavili i kažunima te pokazali što se sve može napraviti od lavande. Bilo je tu predmeta vezanih uz rudarenje na Labinštini, a učenicima je bila zanimljiva za istraživanje i Pula u epohi fašizma kao i zločini nacista i fašista u Istri, kao što ih je zanimala i ostavština inženjera i pionira astronautike Hermana Potočnika Noordunga te povijest pulskih kazališta. Bilo je ovdje hrane, suvenira, rukotvorina i figura, panoa, informativnih tekstova, letaka i brošura, videa i fotografija.

Teme iz cijele Istre

Tematski je pokrivena cijela Istra. Kao što je više puta istaknuto na otvaranju, učenici su jako dobro prihvatili projekt što se i vidjelo jer je iz predstavljenog bilo jasno da su uložili trud i entuzijazam u ono što su radili.

(Preuzeto: M. Radić, Glas Istre, 11. svibnja 2019.)

Povratak na događanja