U Medulinu održan stručni skup "Istra u očima djece - medijima do očuvanja baštine"

Zavičajna nastava

STRUČNI SKUP DJEČJIH VRTIĆA ISTRE

Dječji vrtić Medulin i Općina Medulin bili su domaćinima prvog stručnog skupa  i 4. Festivala zavičajnosti Istarske županije, koji je imao za cilj prikazati implementaciju zavičajnosti u kurikulume predškolskih ustanova Istarske županije.

Stručni skup pod nazivom „Istra u očima djece – medijima do očuvanja baštine“ održan je u petak, 25. svibnja 2018. Hotelu Park Plaza Belvedere Medulin a okupio je stotinjak stručnih djelatnika iz vrtića Istarske županije te 300-ak djece koji su organizirano i pod stručnim vodstvom obišli desetak lokaliteta u Medulinu i Premanturi.

Organizatori skupa bili su: Istarska županija, Agencija za odgoj i obrazovanje, Dječji vrtić Medulin i Općina Medulin pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.
U ime Istarske županije, skup je pozdravio pročelnik za kulturu IŽ-je Vladimir Torbica. Uspješan rad svim sudionicima poželio je i načelnik Općine Medulin, Goran Buić, odjenuvši za svečanost otvorenja uniformu Hrvatskog Sokola. Ravnateljica DV Medulin Severka Verbanac, na otvorenju je skupa svim sudionicima prikazala edukativan film na temu projekta „Priče potopljenih brodova uz obalu Istre“, a koji je publici predočio cjelogodišnji rad sa djecom u ovoj predškolskoj ustanovi. O implementaciji zavičajnosti u kurikulume predškolskih ustanova Istarske županije izlagala je voditeljica radne skupine, Karmen Uljanić.

Tijekom jutra, paralelno s programom stručnog skupa, radionica i panel diskusije, koja se odvijala u Hotelu Belvedere, od 9 do 12 sati na području Općine Medulin ostvarivale su se aktivnosti za 300 djece predškolske dobi iz čitave Istarske županije. Sve na lokalitetima: Vižula, Lokva, Malin, Funtana, Lokva, Bunar, crkva Sv. Agneze, Loža na placi u Medulinu te u Premanturi u „Kući prirode“-  JU Kamenjak i pod Turnjem.

Na ovogodišnji je skup pristiglo 18 prikaza rada s djecom iz naših županijskih vrtića a velik interes za Festival zavičajnosti pokazao je i izniman dolazak sudionika skupa te velik broj prijavljenih na ovogodišnji stručni skup u Općini Medulin.

Naposlijetku, sudionicima je skupa na koncu dana prikazan i film snimljen tijekom istoga jutra, kada su djeca učila o zavičajnosti na lokalitetima Općine Medulin (https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=XO_2TKE8a0c)

Zadane ciljeve skupa uključili su aktivnu raspravu o osnovnim polazištima u kreiranju kurikuluma odgojno-obrazovne skupine i vrtića temeljenim na vrijednostima nacionalnog kurikuluma za rani i predškolski odgoj i obrazovanje.

(Preuzeto: http://www.regionalexpress.hr)

Povratak na događanja