UMAG: Istarski običaji prikazani na festivalu zavičajne nastave učenika osnovnih škola

Zavičajna nastava

Projekt je sveuobuhvatan i interdisciplinarno povezuje sve ustanove i brojne udruge Grada Umaga, pa raduje što je osmišljen kao takav i mimo kurikularnog programa uvršten u izvannastavne aktivnosti, odnosno, kao izborni predmet kroz koji se može puno toga naučiti o lokalnoj sredini i povijesti Istre

Četvrti Festival zavičajne nastave učenika osnovnih škola Istarske županije „Škole u srcu zavičaja“ održan je ovog vikenda u OŠ Marija i Lina Umag. Uoči Festivala, o početku i organizaciji, govorio je Vladimir Torbica pročelnik za kulturu Istarske županije, Dimitrij Sušanj, savjetnik za odgoj i obrazovanje u Odjelu za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Umaga, Sanja Zakinja ravnateljica OŠ Marije i Line, domaćin ovogodišnjeg susreta, Miranda Damijanić Roce predsjednica Radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u osnovne škole IŽ te Noel Šuran, koordinator projekta implementacije zavičajne nastave Istarske županije.

Povezuje ustanove i brojne udruge

- Ovo je projekt od osobite važnosti za Istarsku županiju jer se implementira kao zavičajna nastava u školski i predškolski sustav, izjavio je Torbica i predao riječ predstavniku Grada Umaga Sušnju.

- Projekt je sveuobuhvatan i interdisciplinarno povezuje sve ustanove i brojne udruge Grada Umaga, pa raduje što je osmišljen kao takav i mimo kurikularnog programa uvršten u izvannastavne aktivnosti, odnosno, kao izborni predmet kroz koji se može puno toga naučiti o lokalnoj sredini i povijesti Istre, istaknuo je Sušanj, nakon čega je Medica, naglasila da projekt omogućava učenicima istraživački pristup te primjenu stečenog znanja kao temelj cjeloživotnog učenja.

Predsjednica radne skupine projekta Damjanić Roce se osvrnula na povijest nastanka projekta implementacije u nastavni program.

- Prije četiri godine iskazan je interes davanja doprinosa zajednici otvaranjem ovakvog projekta kojim bismo valorizirali istarske običaje i baštinili ih ostavljanjem projekta novim generacijama u nasljeđe. Djeci smo odlučili približiti sadržaje iz života koje više ne primjećujemo i sada je projekt dobio lijepu formu tako što smo uvažavali infrastrukturu škola kada bi ga implementirale u svoj nastavni program, pa su se postepeno, do novijih dana sve uključile u isti, izuzev jedne, naglasila je Roce, a Noel Šuran je iznio nekoliko konkretnih podataka vezanih uz ovogodišnji umaški susret.

Dvorana škole kao zavičaj u malom

- Sudjeluje oko 200 učenika i mentora iz 45 osnovnih škola Istre, od čega je šest talijanskih i 39 hrvatskih škola. Program se održava u sportskoj dvorani OŠ Marije i Line prezentiranjem likovnih, literarnih, scenskih i filmskih uradaka djece u jutranjim satima. Osim toga predviđen je i razgled grada za sve sudionike programa kako bi upoznali i predstavili još jedan istarski grad i svoj zavičaj, pojasnio je Šuran.

I zaista, sportska školska dvorana OŠ Marije i Line bila je spretnim dječjim rukama transformirana u zavičaj u malom. Predstavnici gradskih i županijskih vlasti, uživali su u svečanom programu otvorenja, a zatim su s neskrivenim zadovoljstvom obilazili štandove predstavnika svih osnovnih škola Istre na kojima su prezentirani radovi proizvedeni tijekom godišnjeg istraživanja i bavljenja zavičajnim temama. Našlo se tu starog oruđa, maketa istarskih gradova, maketa starog vlaka ljubavi, krpenih lutaka i ostalih starinskih igračaka, prikaza igre na prstenac, motiva s Brijuna izrađenih od vune, istarskih kažuna, slikovnih minijatura Pule, drvenih instalacija riba i ostalih morskih stanovnika, keramičkog posuđa i nakita iz Ville Rustice, speleoloških otkrića iz bujskih kraških jama, zaštićenih ptica sa ušća Mirne, proizvoda malih vrijednih pčelara te ostalih zanimljivosti i specifičnosti s Poluotoka.

- Četvrti Festival zavičajne nastave u Umagu opravdao je u potpunosti svoj edukativno-povijesni cilj, od jednogodišnjeg provođenja istraživačke nastave do vjerodostojne prezentacije naučenog u Umagu, pohvalno je izjavio Torbica po završetku istoga.

(Preuzeto: S. Bosnić, Glas Istre, 21.5.2019.)

Povratak na događanja