Najava Festivala zavičajnosti za osnovne škole

Dragi prijatelju zavičaja i zavičajnoga,

U projekt institucionalizacije zavičajne nastave u Istarskoj županiji uključene su sve osnovne škole. S realizacijom  Festivala zavičajnosti  započelo se 2016. godine u Pazinu. Cilj je da se Festival održi svake godine u drugom gradu kako bismo zaokružili prostor Istre putujući kroz jedan sveobuhvatni mali, a veliki spomenar. Tako se 2017. godine boravilo se u Vrsaru, zatim 2018. u Bujama, godinu poslije 2019. u Umagu. pandemijskih godina Festival se održava u Žminju 2021. godine i zatim 2022. u Raši. Ovogodišnji susret škola održat će se u Fažani 19. svibnja 2023. godine, na kojemu sudjeluju 45 osnovnih škola. 

S posebnim marom biraju se po školama teme koje simboliziraju zavičaj i koje mogu motivirati što veći broj učenika i potaknuti želju za istraživanjem svakodnevne, a povijesne materije. Boljim  poznavanjem i razumijevanjem oblika življenja u prošlosti a i sadašnjosti razvijamo kod učenika kritički odnos prema procesima usmjerenih budućnosti. Mladi čovjek je upućen naći svoje mjesto u lokalnoj zajednici, kojoj primarno pripada, a istodobno se mora naučiti otvorenosti prema drugim zajednicama i kulturama. Raznolikost i višestruke pripadnosti mora naučiti prihvaćati kao nešto dragocjeno.

Diljem Županije, procesi obrazovanja u školama, tijekom ne tako daleke prošlosti,  često su bili obilježeni velikom dozom zavičajnosti u svojim planovima i programima, kulturnim sudjelovanjem na manifestacijama i smotrama u lokalnim sredinama. Njegovala se narodna baština kroz riječ, pjesmu , svirku i ples. Svaka sredina ima svoje posebnosti, priznate institucije, udruge i  druge asocijacije koje djeluju kao pokretač kulturne sinergije unutar zajednice i među školama. Zahvaljujući velikoj ljubavi i entuzijazmu učitelja, koji svoje znanje nesebično prenose   učenicima, mladim ljudima, obrazovna etno dimenzija dugo će još trajati. Tu dimenziju prema istraživanju i njegovanju tradicije zavičaja u nas su utkali naši učitelji i nije nam teško nesebično ju i dalje dijeliti.

Krećući odvažno u školske istraživačke pustolovine nastaju vrhunski i kreativni uradci; knjige, leksikoni, glazbene kompilacije, filmovi, multimedijski sadržaji, izložbeni eksponati, likovni materijali, brojne zbirke i književni zapisi. Prikupljeno je puno dragocjenih iskustava kazivača i vrhunskih majstora pojedinih zanata. Vjerujemo da će serija mozaika aktivnosti objedinjenih na ovoj platformi postati neizostavno štivo pretraživača virtualnog svijeta, prijatelja zavičaja, učenika istraživača, obitelji i rodbine učenika koji su  svojim radom i osobnošću aktivni dionici cijele ove priče.

S ponosom se zahvaljujemo svim školama, suradnicima na projektu, Istarskoj županiji koja prepoznaje važnost čuvanja baštine, učenicima i njihovim roditeljima kojima nikad ništa nije teško kad su u pitanju djeca i škola. Zajedno gradimo bolju budućnost.

Miranda Damjanić Roce


Dokumenti vezani uz novost


Povratak na novosti