Najava Festivala zavičajnosti za srednje škole

Zavičajna nastava

Institucionalizacija zavičajne nastave u Istarskoj županiji-Regione Istriana jedan je od najvažnijih i najuspješnijih projekata koji u posljednjih 8 godina provodi Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije-Regione Istriana. 

Zavičajna nastava realizira se tijekom školske godine za koju se dobiva financijska i edukativna potpora. Tijekom školske godine održan je i Instruktivni dan projekta Implementacije zavičajne nastave u kurikulume srednjoškolskih ustanova  u Humu 28. listopada 2022. Kako ovu godinu tematski vezujemo uz Istarske kaštele i sama predavanja bila su vezana uz temu srednjovjekovnih kaštela.

Ovogodišnji, šesti po redu Festival zavičajnosti za srednje škole održat će se u Poreču u utorak, 23. svibnja 2023. godine pod domaćinstvom Srednje škola Mate Balote Poreč i Grada Poreča - Parenzo. I ove godine na Festivalu zavičajnosti okupit će se 23 srednje škole koje će predstaviti svoje zavičajne projekte. 

Nakon predstavljanja projekata za učenike je organizirano istraživačko upoznavanje Poreča u starogradskoj jezgri pod nazivom „Postani Porečan  na jedan dan – chi cerca, trova!“

Uvođenjem zavičajne nastave u sve obrazovne institucije njeguje se zavičajni identitet te razvija zavičajna pismenost. Dugogodišnji kontinuitet i uspješnost projekta zavičajne nastave pokazuje kako ona postaje važan aspekt učeničkog obrazovanja te predstavlja izvrstan primjer učenja i kritičkog promišljanja. Zavičajna pismenost omogućuje učenicima istraživanje zavičajne baštine koja će zavisno o njihovoj dobi, omogućiti razumijevanje i vrednovanje veza između prošlosti i sadašnjosti te vrednovati zavičajni prostor u kojem se odrasta i živi. Učenici različitim kreativnim i inovativnim metodama i aktivnostima razvijaju svoje kompetencije, a time i vrednuju osobne, kulturne i nacionalne identitete, prošle i sadašnje te ocjenjuju njihov doprinos istarskoj zavičajnoj baštini. 

Na koji način će ovogodišnji srednjoškolski zavičajni projekti oživjeti zavičajnu baštinu možete pogledati na šestom festivalu 
zavičajnosti koji je kao i svake godine otvoren za javnost, a biti će održan na središnjem porečkom Trgu slobode. 


 


Dokumenti vezani uz novost


Povratak na novosti